Oyster Card – vart du köper dem och vad de används till

Oyster Card – vart du köper dem och vad de används till

Ett Oyster Card är ett betalkort för kollektivtrafiken i London. Du använder det dels när du åker tunnelbana för att passera spärrarna men även när du åker buss, tåg eller någon av de andra transportmedel som kollektivtrafiken i London erbjuder. 

Vart köper man ett?

Oyster Card köper du enklast och snabbast på en station av något slag. Om du t.ex landar på Heathrow så finns det Oyster Cards att köpa direkt på flygplatsen i en automat, så att du smidigt kan sätta dig på tunnelbanan och rulla in till city.

Det går också bra att beställa ett kort i förväg innan du åker så att du får det hem i brevlådan. Det är dock ofta inte värt besväret, eftersom det tar dig under en minut att lösa det på plats och att automaterna där du kan köpa ett finns så gott som överallt. 

Finns det alternativ?

Om du kommer åka mycket så kan det vara läge att köpa ett turistkort som du kan åka hur mycket du vill på under ett visst antal dagar. Se tfl.gov.uk för mer information. Att köpa ett kort som gör att du får resa så mycket du vill kan kännas lockande, tänk då på att du måste fundera hur många zoner du kommer att röra dig inom. Ju fler zoner desto dyrare blir kortet. Är du osäker kan det helt enkelt vara värt att bara tanka på en summa på kortet ändå.

Vad gör jag med kortet när jag åker hem?

Om du planerar att åka tillbaka till London skadar det inte att ta med dig kortet hem. Pengarna du har på kortet förfaller inte, utan du kan utan problem ha allt kvar tills nästa gång. Skulle du ändå vilja ha pengarna tillbaka så kan du få tillbaka pengarna du har på det på samma ställen där du köper korten.

Kommentarer på "Oyster Card – vart du köper dem och vad de används till"