Brexit och vad som gäller då

Brexit och vad som gäller då

Eftersom UK har beslutat att gå ur den Europeiska unionen kommer det så klart att påverka några saker för oss som väljer att turista där. Generellt så har den "fria rörligheten" upphävts, det betyder så klart att det är likställt att resa till ett land utanför EU. Här är några exempel som du bör tänka till på när du planerar din resa.

Pass

Ditt svenska pass är så klart fortfarande giltigt för resor till UK, men det du bör ha med i åtanke är utgångsdatumet. Rekommendationerna säger att du bör vara hemma i Sverige igen senast 6 månader innan ditt pass går ut. Så om utgångstiden är nära gör du bäst i att förnya ditt pass innan du åker. 

Skulle du komma på detta för sent, eller det kanske till och med är så att ditt pass redan har gått ut så kan du få ett tillfälligt pass på Arlanda. Se dock till att planera så att du har gott om tid på Arlanda - platsen där du kan få ett tillfälligt pass ligger en bit från själva flygplatsen och har du otur att hamna i kö väl på plats så kan det ta en stund innan du har passet i handen. 

Baggage

När den här artikeln skrivs så är det inte klargjort om UK lämnar EU med ett avtal eller inte. Det kommer sannolikt att bli en del förändringar i vilket baggage du får ta med dig och inte. Om du bara tänker turista påverkar det förmodligen ingenting, men har du tänkt köpa med dig något speciellt hem så kan det vara bra att titta upp gällande regelverk innan du åker. Var speciellt uppmärksam om du har tänkt att ta med dig:

Vad du får ha med dig i ditt handbaggage påverkas inte.

Samtal och surf

Inom EU är vi sedan ett par år tillbaka bortskämda med att inte ha någon avgift för roaming inom EU. Efter Brexit faller denna regel vilket gör att vi kommer att få betala en del för att surfa här. Exakt hur mycket är svårt att säga, men kontakta din operatör för mer information. 

Kommentarer på "Brexit och vad som gäller då"